Ενεργειακή αναβάθμιση.

Με τον όρο ενεργειακή αναβάθμιση ενός κτιρίου, εννοούμε τις πράξεις και τις ενέργειες στις οποίες προβαίνουμε, ώστε να θωρακίσουμε ένα κτίριο έναντι των απωλειών που έχει και να το καταστήσουμε όσο το δυνατόν γίνεται, λιγότερο ενεργοβόρο.

Αυτό σημαίνει πως ελαχιστοποιούμε την ετήσια αναγκαία δαπάνη του κτιρίου για την θέρμανσή του και για την ψύξη του.

Οι ενεργειακές παρεμβάσεις που θα υλοποιήσουν οι  ιδιοκτήτες στο κτίριο τους προκύπτουν βάσει των συστάσεων του ενεργειακού επιθεωρητή και πρέπει να ανήκουν σε μία από τις τρείς παρακάτω κατηγορίες:

 • Τοποθέτηση θερμομόνωσης σε τοίχους, κολώνες και δώμα ή στέγη
 • Αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια / υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης (παντζούρια, ρολλά, τέντες)
 • Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης (π.χ. ηλιακός θερμοσίφωνας, λέβητας πετρελαίου, αντλία θερμότητας, ενεργειακό τζάκι)

 Τι κερδίζετε από τις ενεργειακές αναβαθμίσεις:

 • Προσθήκη θερμομόνωσης στο κέλυφος και στις αδιαφανείς επιφάνειες του κτιρίου:

ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ είναι το σύνολο των κατασκευαστικών μέτρων τα οποία λαμβάνονται στις κτιριακές κατασκευές για τη μείωση της μετάδοσης θερμότητας μεταξύ των εσωτερικών χώρων ενός κτιρίου και της ατμόσφαιρας ή μεταξύ εσωτερικών χώρων του ίδιου κτιρίου διαφορετικής θερμοκρασίας

Κάντε πραγματικότητα το Σπίτι των Ονείρων σας.

Γιατί θερμομονώνουμε:

 

 • Για την βελτίωση του μικροκλίματος.
 • Για την μείωση του ενεργειακής κατανάλωσης – μείωσης των εκπομπών CO2.
 • Για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων του κτηρίου.

Η θερμομόνωση ενός κτιρίου, (ειδικά αυτών χωρίς ή με ελλιπή θερμομονωτική προστασία) συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για τη ψύξη και θέρμανση του.

Η θερμομόνωση των εξωτερικών τοίχων αποτελεί ίσως την ουσιαστικότερη εργασία ενεργειακής αναβάθμισης.

Και αυτό διότι όχι μόνο μειώνει τις θερμικές απώλειες (οι απώλειες των μη μονωμένων εξωτερικών τοίχων μπορούν να ξεπεράσουν και το 35%) αλλά παράλληλα προστατεύει το κτίριο από τις εξωτερικές περιβαντολογικές συνθήκες δίνοντάς του την επιθυμητή αισθητική. Συνεπώς, παρέχει θερμική άνεση, εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων και βελτιστοποίηση της εµπορευσιµότητας του κτιρίου. Σήμερα, χρησιμοποιείται πολύ η θερμοπρόσοψη στα υφιστάμενα κτίσματα για τη θερμομόνωση τοίχων και κολωνών.

Η θερμομόνωση του δώματος είναι πιο εύκολη και οικονομική από τη μόνωση της εξωτερικής τοιχοποιίας, αλλά ουσιαστικά επηρεάζει περισσότερο τον τελευταίο όροφο του κτιρίου.

Το χαρακτηριστικό της θερμομόνωσης ενός κτιρίου είναι το υψηλό αρχικό κόστος, αλλά το σίγουρο είναι πως αξίζει σαν επένδυση για την προστασία του κτίριου σας και για τη μείωση των λογαριασμών σας.

Υγρομόνωση

– Ταράτσα:

 • Την ταράτσα, για να μην έχουμε υγρασίες που φθείρουν το κτίριο είναι καλό να την μονώνουμε, τουλάχιστον με μια υγρομόνωση. Οι τρόποι για να αντιμετωπιστεί το θέμα της υγρομόνωσης, είναι αρκετοί, αλλά θα επικεντρωθούμε στους επικρατέστερους και τους πλέον αποτελεσματικούς. Αυτοί είναι :

Με ασφαλτόπανο:

Το ασφαλτόπανο είναι ένας τρόπος υγρομόνωσης, πολύ αποτελεσματικός, αλλά καλό είναι να σκεπάζεται και να μην αποτελεί την τελική βατή επιφάνεια, διότι ελαχιστοποιείται η διάρκεια ζωής του.Αν σκεπαστεί, είναι πάρα πολύ αποτελεσματικό και μεγάλη διάρκεια ζωής.

Με επαλειφόμενο στεγανωτικό:

Ένας τρόπος που συνεχώς κερδίζει έδαφος στην μάχη των υλικών για την αντιμετώπιση της υγρομόνωσης, είναι τα επαλειφόμενα στεγανωτικά.Υπάρχουν προϊόντα ενός ή και παραπάνω συστατικών, όπου στην ουσία δημιουργούν μια αδιαπέραστη προστατευτική μεμβράνη προστασίας από την εισχώρηση νερού και την δημιουργία των πολύ σημαντικών προβλημάτων της υγρασίας.

Αντικατάσταση κουφωμάτων:

Η αντικατάσταση των παλαιών παραθύρων βελτιώνει κατά πολύ μεγάλο βαθμό την ενεργειακή απόδοση ενός κτιρίου, προσφέροντας θερμική άνεση και εξοικονόμηση ενέργειας.Η βελτίωση είναι πολύ πιο ουσιαστική όταν πρόκειται για κτίριο κατασκευασμένο πριν το 1980 (η πλειοψηφία των Ελληνικών οικιακών κτιρίων), γιατί τα περισσότερα από αυτά διαθέτουν μονά τζάμια και μη αεροστεγανά κουφώματα με αποτέλεσμα να χάνεται μεγάλο ποσοστό ενεργείας μέσα από αυτά.

Η αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων με νέα θερμομονωτικά κουφώματα με διπλά ή ακόμα καλύτερα με ενεργειακά τζάμια, εκτός από σημαντική μείωση της ενέργειας και αντίστοιχα αύξηση της οικονομίας, προσφέρει:

 • Καλύτερη ηχομόνωση
 • Καλύτερη προστασία από διαρρήκτες
 • Βελτιωμένη προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία
 • Καταπολέμηση του προβλήματος της συμπύκνωσης υδρατμών στα τζάμια

Για να περιορίσετε το αρχικό κόστος, αν τα κουφώματα είναι σε καλή κατάσταση, μπορείτε να αλλάξετε μόνο τα τζάμια.

Αντικατάσταση παλαιού λέβητα με ένα σύστημα υψηλότερης απόδοσης:

Σε πολλές περιπτώσεις τα συστήματα λεβήτων/καυστήρων είναι παλαιά, υπερδιαστασιολογημένα και με χαμηλούς βαθμούς απόδοσης γεγονός που αυξάνει τη κατανάλωση καυσίμων.

Επιπρόσθετα, η κακή ή η ελλιπής συντήρηση των εγκαταστάσεων θέρμανσης και η ελλιπής μόνωση του λέβητα και των σωληνώσεων επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.Οι απώλειες θερμότητας από ένα λέβητα χωρίς μόνωση μπορεί να ξεπεράσουν το 5% της συνολικής κατανάλωσης καυσίμων.

Για αυτό το λόγο θα πρέπει κάθε χρόνο να γίνεται η συντήρηση του λέβητα – καυστήρα και στις περιπτώσεις που η κατανάλωση συνεχίζει να είναι υψηλή, να εξετάζεται η περίπτωση αντικατάστασης τους.Πρέπει να επιλέγονται αποδοτικά συστήματα με υψηλό βαθμό απόδοσης, σωστά διαστασιολογημένα τα οποία θα φέρουν επαρκείς αυτοματισμούς για τη βέλτιστη και οικονομική λειτουργία τους.

Τα πιο οικονομικά συστήματα θέρμανσης είναι τα κλιματιστικά υψηλής ενεργειακής αποδοτικότητας (τουλάχιστον ενεργεική κλάση Α), οι αντλίες θερμότητας (μεγάλη απόδοση αλλά με υψηλό αρχικό κόστος), οι λέβητες βιομάζας (π.χ. πέλλετ) και οι λέβητες φυσικού αερίου (ιδιαίτερα οι λέβητες συμπύκνωσης).

Εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης:

Η παραγωγή ζεστού νερού με ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες ή με την κεντρική εγκατάσταση θέρμανσης, αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ποσοστό της καταναλισκόμενης ενέργειας για ένα κτίριο.

Η χρήση της ηλιακής ενέργειας για την παραγωγή ζεστού νερού είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος χρήσης της άφθονης ηλιοφάνειας που υπάρχει στην Ελλάδα και μπορεί να καλύψει το 50-90% των ετήσιων αναγκών σε ζεστό νερό.

Με την εγκατάσταση στην οικία σας ενός ηλιακού θερμοσίφωνα, εξοικονομείτε ενέργεια, κερδίζετε χρήματα και μειώνετε την ατμοσφαιρική ρύπανση.Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να εξοικονομεί από 30% έως 80% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ένας ηλεκτρικός θερμοσίφωνας.