HACCP

 

Τι είναι το HACCP;

To HACCP είναι ένα σύνολο αρχώνυγιεινήςγια την ασφάλεια των τροφίμων.Ηλέξη «HACCP» προέρχεται απο αρχικάγράμματα αγγλικώνλέξεων πουσημαίνουν «ΑξιολόγησηΚινδύνων και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου».Με τη λέξη «Κίνδυνος» νοείται κάθεφυσική, βιολογική ή χημική παράμετρος, η οποία συνδέεται με τα τρόφιμα και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στηνυγεία του καταναλωτή.Συνεπώς ως παραδείγματα κινδύνων μπορούν να αναφερθούν τα ξένα σώματα (φυσικοίκίνδυνοι), οι παθογόνοιμικροοργανισμοί (βιολογικοίκίνδυνοι), ή τα φυτοφάρμακα (χημικοίκίνδυνοι). Η εφαρμογή του συστήματος HACCP στηρίζεται σε επτά αρχές:

  • 1η Αρχή: Αναγνώριση και Αξιολόγηση των Κινδύνωνγια κάθεστάδιοτης παραγωγικής διαδικασίας και εγκατάσταση προληπτικώνμέτρωνελέγχου.
  • 2η Αρχή: Αναγνώριση των ΚρισίμωνΣημείωνΕλέγχου.
  • 3η Αρχή: ΠροσδιορισμόςΚρισίμωνΟρίωνγια κάθεΚρίσιμοΣημείοΕλέγχου.
  • 4η Αρχή: Καθορισμός διαδικασίας παρακολούθησηςγια κάθεΚρίσιμοΣημείοΕλέγχου.
  • 5η Αρχή: ΚαθορισμόςΔιορθωτικώνΕνεργειώνγια κάθεΚρίσιμοΣημείοΕλέγχου.
  • 6η Αρχή: Καθορισμός διασικασίας επαλήθευσης του συστήματος HACCP.
  • 7η Αρχή: Καθορισμόςσυστήματος καταγραφής και δημιουργία αρχείων παρακολούθησης του Συστήματος.

Γιατί HACCP;

Bάσει του Κανονισμού 852/2004 κάθε επιχείρηση που παράγει, συσκευάζει, διακινείτρόφιμα, είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζειένα σύστημα αυτοελέγχου ή ένα σύστημα διαχείρισηςτης ασφάλειας των τροφίμων όπως αλλιώςλέγεται,  βασισμένοστις αρχές HACCP. Αυτόσημαίνειότι θα πρέπειμεκάποιοτρόπο να τεκμηριώνειστις αρμόδιες αρχέςότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε το προιόν που παράγει, συσκευάζει ή διακινείείναι ασφαλές.

 

ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

  • Επιχειρήσεις αρτοποιητικής νομοθεσίας
  • Επιχειρήσεις που παρασκευάζουν τροφιμα
  • Αποθήκες-διανομείς τροφίμων
  • Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης
  • Επιχειρήσεις λιανικού-χονδρικού εμπορίου τροφίμων

Η GE CONSULTINGαναλαμβάνει τη σύνταξη μελέτης HACCP  στην Θεσσαλονίκη   μετά απο αυτοψία στο χώρο της επιχειρήσης.Η μελέτη αποτελεί το απαραίτητο εργαλείο για κάθε επιχείρηση που εμπλέκεται στην αλυσίδα τροφίμων.Ο σχεδιασμός είναι ευέλικτος για να επιτρέπει την εφαρμογή της απο το προσωπικό κάθε επιχείρησης.Επιπρόσθετα παρέχεται εκπαίδευση στο προσωπικό.

ISO 9001:2008-2015

Read More

 ISO 2200:2005

Read More

ISO 14001:2004-2015

Read More