Εγκατάσταση Pellet

Θέρμανση με Pellet

 

Η αλλαγή στη ζωή ενός ανθρώπου θα έλεγε κανείς ότι μπορεί, σε κάποιες των περιπτώσεων – εκτός από μία αρχική ανατροπή στις συνήθειές του –, να έχει ευεργετικές συνέπειες. Κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει και η αλλαγή συνηθειών θέρμανσης του σπιτιού μας, η οποία μπορεί να βοηθήσει τόσο στην εξοικονόμηση χρημάτων, όσο και στην ποιότητα ζωής μας.

Μία από τις εναλλακτικές μορφές θέρμανσης είναι και το πέλλετ. Μικροσκοπικό υλικό, με κυλινδρικό σχήμα, που περιέχει συμπιεσμένα υλικά από κατάλοιπα υλοτομίας, ξυλείας, επεξεργασίας ξύλου.

Η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να φτάσει το 60%

Για κάθε 2,2 τόνους πέλλετ πετυχαίνουμε εξοικονόμηση ενός τόνου πετρελαίου, που σημαίνει ότι αποτρέπεται η απελευθέρωση περίπου 2 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Η εξοικονόμηση, μάλιστα, μπορεί να ξεκινήσει από το 40% και να φτάσει μέχρι και το 60%.

Ανάμεσα στις πιθανές επιλογές είναι ο λέβητας πέλλετ, αλλά και ο καυστήρας πέλλετ, ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί ακόμα και στον υπάρχοντα καυστήρα πετρελαίου. Ο καυστήρας πέλλετ, όμως, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς ο τρόπος καύσης, αλλά και η ενέργεια που καταναλώνει, δεν είναι εξαρχής προσαρμοσμένα στις ανάγκες καύσης πέλλετ.

Ο χώρος καύσης σε έναν καυστήρα είναι διαφορετικός σε σχέση με ένα λέβητα πέλλετ και η φλόγα, που δημιουργείται, μπορεί να είναι μικρότερη και να μην έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, όπως και όταν είναι μεγαλύτερη.

Ο καυστήρας πέλλετ είναι αυτοτροφοδοτούμενος. Το μειονέκτημά του, όμως, είναι ότι κάθε δύο με τρεις μέρες χρειάζεται άνοιγμα και καθάρισμα από τις στάχτες. Προϋπόθεση πάντα είναι να βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Είναι σίγουρα πιο οικονομική λύση από το λέβητα, ενώ η τιμή του ξεκινάει από 1.500 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και 5.000 ευρώ.

Ο λέβητας πέλλετ:

Αντιθέτως, ο λέβητας πέλλετ είναι σχεδιασμένος αποκλειστικά για να καίει πέλλετ. Απαραίτητο είναι να φέρει τις ανάλογες πιστοποιήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Για παράδειγμα, πιστοποιημένη λαμαρίνα από χάλυβα, πάχους 5 χιλιοστών, βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να εκδηλωθούν φαινόμενα συστολής – διαστολής και να παρουσιαστεί ράγισμα στα τοιχώματα του. Ο λέβητας περιέχει ένα σώμα, το οποίο έχει νερό και εσωτερικά προσφέρει θερμότητα (φωτιά), η οποία ζεσταίνει το νερό, που διοχετεύεται στα σώματα θέρμανσης.