Oι ψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ετών αλλά και οι ενεργειακές χορηγίες της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση των αιτημάτων για συμμετοχή στα σχέδια του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΑΠΕ και ΕΞΕ).

Τα σχέδια ετοιμάζονται από την Υπηρεσία Ενέργειας και εκδίδονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, κατόπιν πρότασης της υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία από την Επιτροπή Διαχείρισης Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞ.Ε, κατά το 2020 υποβλήθηκαν 5768 αιτήσεις για χορηγίες, το κόστος των οποίων ανέρχεται στα €6 εκατ., εκ των οποίων εγκρίθηκαν πληρωμές της τάξεως των €5.432.868, σε σχέση με €2.078.996 το 2019 και €1.417.752 το 2018.

Τα Σχέδια Χορηγιών που εφάρμοσε το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞ.Ε κατά το 2020, αφορούσαν κατά κύριο λόγο ενθάρρυνση των πολιτών στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμηση ενέργειας σε κατοικίες και επιχειρήσεις.

Το πρώτο σχέδιο του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞ.Ε, προνοούσε για επιχορήγηση για θερμομόνωση οροφής ή/και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος σε υφιστάμενες κατοικίες και κάλυπτε τις ακόλουθες τέσσερις κατηγορίες επενδύσεων:

-Θερμομόνωση Οροφών Υφιστάμενων Κατοικιών, με χορηγία 30% επί των επιλέξιμων δαπανών της κάθε αίτησης, με μέγιστο ποσό χορηγίας ανά αίτηση €1.500. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των υποβληθέντων αιτήσεων ανέρχεται σε 582, ενώ το ύψος της χορηγίας για θερμομόνωση οροφής σε κατοικίες κατά το 2020 ανήλθε €932.885 χιλ.

Ενδιαφέρομαι για ΘερμομόνωσηΕνδιαφέρομαι για Θερμομόνωση
-Θερμομόνωση Οροφών Υφιστάμενων Κατοικιών σε συνδυασμό με εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με τη μέθοδο του συμψηφισμού μετρήσεων, με χορηγία 35% επί των επιλέξιμων δαπανών για τη θερμομόνωση οροφής με μέγιστο ποσό χορηγίας τα €1.800 και χορηγία €300 ανά εγκαταστημένο kW ΦΒ με μέγιστο ποσό χορηγίας €1.200.

Ο αριθμός των υποβληθέντων αιτήσεων ήταν 48, ενώ το κονδύλι που δαπανήθηκε από τον προϋπολογισμό του Ταμείου για το σχετικό σχέδιο ανέρχεται σε €184 χιλ.

Στις 3233 οι αιτήσεις για φωτοβολταϊκό σύστημα

Πρόσθετη επένδυση είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με τη μέθοδο του συμψηφισμού μετρήσεων σε υφιστάμενες κατοικίες, με χορηγία €250 ανά εγκαταστημένο kW ΦΒ με μέγιστο ποσό χορηγίας τα €1.000 για συστήματα που έχουν εγκατασταθεί σε υποστατικά οικιακών καταναλωτών. Για συμμετοχή στο σχέδιο υποβλήθηκαν 2465 αιτήσεις και δαπανήθηκε κονδύλι ύψους €2.178 εκατ.

Άλλη επένδυση είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με τη μέθοδο του συμψηφισμού μετρήσεων σε κατοικίες ευάλωτων καταναλωτών, με χορηγία €750 ανά εγκαταστημένο kW ΦΒ με μέγιστο ποσό χορηγίας τα €3.750. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των υποβληθέντων αιτήσεων έφτασε τις 723 και δόθηκαν χορηγίες της τάξεως του €1.435 εκατ.

Στις 1950 οι αιτήσεις για ηλιακά συστήματα

Το δεύτερο σχέδιο χορηγιών του Ταμείου αφορούσε στην εγκατάσταση ή αντικατάσταση ηλιακών συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού χρήσης στις κατοικίες, για το οποίο υποβλήθηκαν 1950 αιτήσεις κατά το 2020.

Στόχος του Σχεδίου ήταν η παροχή οικονομικών κινήτρων για την εγκατάσταση ή αντικατάσταση ηλιακών συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού χρήσης σε υφιστάμενες κατοικίες. Για το σχέδιο δόθηκαν από το Ταμείο χορηγίες ύψους €232.5 χιλ.

Το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞ.Ε προκήρυξε επίσης το σχέδιο χορηγιών για προώθηση των ενεργειακών ελέγχων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το σχέδιο χορηγιών για την εγκατάσταση/επέκταση φωτοβολταικών συστημάτων, ή και σημείων φόρτισης και έξυπνων μετρητών σε οικίες για τη φόρτιση ηλεκτρικού ή υβριδικού οχήματος τύπου plug-in.

Το πρώτο σχέδιο αποσκοπούσε στην προώθηση της διενέργειας ενεργειακών ελέγχων στους χώρους όπου οι ΜμΕ ασκούν την οικονομική τους δραστηριότητα και στους οποίους καταναλώνεται ενέργεια (κτίρια, βιομηχανικές εγκαταστάσεις και διεργασίες, γεωργικές εγκαταστάσεις και μεταφορές).

Το δεύτερο σχέδιο αποσκοπούσε στην παροχή οικονομικών κινήτρων, υπό μορφή κυβερνητικής χορηγίας, για την εγκατάσταση/επέκταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος, σημείου φόρτισης και έξυπνου μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας, ανά περίπτωση, σε κατοικίες με σκοπό τη φόρτιση ηλεκτρικού οχήματος ή υβριδικού οχήματος τύπου plug-in.

Έσοδα €25 εκατ. από τέλος κατανάλωσης

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞ.Ε κατά το 2020 εισέπραξε έσοδα από τέλος κατανάλωσης ύψους €25 εκατ.. Σημειώνεται ότι τα έσοδα του Ταμείου προήλθαν από την επιβολή του τέλους κατανάλωσης για κάθε κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται, το οποίο υπολογίζεται πάνω στην αναγραμμένη στο σχετικό λογαριασμό ή τιμολόγιο κατανάλωσης ενέργειας που εκδίδεται από τον παροχέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020, το τέλος κατανάλωσης ανέρχεται σε €0,005 ανά κιλοβατώρα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ευάλωτοι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας καταβάλλουν το ήμισυ του τέλους κατανάλωσης. Σημειώνεται ότι έσοδα από το τέλος κατανάλωσης το 2019 ήταν €46 εκατ. και το 2018 ανέρχονταν σε €45.5 εκατ.

Σημειώνεται ότι το Ταμείο αποτελεί το κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο της Δημοκρατίας για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας, με σκοπό την επίτευξη των αντίστοιχων δεσμευτικών εθνικών στόχων, όπως καθορίζονται στις σχετικές Ευρωπαϊκές Οδηγίες. Η κύρια δράση του Ταμείου αφορά στην εφαρμογή σχεδίων παροχής οικονομικών κινήτρων για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας.

Για το 2021 έχει εγκριθεί προϋπολογισμός του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞ.Ε, ύψους €48,6 εκατ. Σε μήνυμα του ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞ.Ε Χαράλαμπος Ρούσος αναφέρει ότι «επιδίωξή μας είναι το Ταμείο να ενισχύσει τον ρόλο του στην προσπάθεια μείωσης του κόστους ενέργειας για τα κυπριακά νοικοκυριά και επιχειρήσεις και, παράλληλα, να συνεισφέρει στην υλοποίηση των εθνικών στόχων στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας».

Της Ελένης Χαραλάμπους

stockwatch.com.cy