Τη στιγμή που ο Νότιος Διάδρομος ωριμάζει πλέον ως σύνολο έργων με υψηλή ενεργειακή και γεωπολιτική σημασία για την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, πλησιάζουμε ολοένα και πιο κοντά στην εμπορική του λειτουργία με ότι συνεπάγεται αυτό για τις επιμέρους αγορές και την περιφερειακή αγορά στο σύνολό της, αλλά και για την ίδια την ΕΕ.

Στα πλαίσια αυτά, μία νέα συλλογική έκδοση με τίτλο «Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου και η Σημασία του για τη ΝΑ Ευρώπη – Η Νέα Εποχή της Ενεργειακής Μετάβασης» (“The Southern Gas Corridor and its Importance for South – East Europe-The New Era of Energy Transition”), κυκλοφορεί από το Energy Management Centre (EMC) και το ESCP Business School, με την ευγενική χορηγία της BP Azerbaijan. Η έκδοση αυτή, έρχεται να ρίξει φως στις διάφορες πτυχές του μεγάλου αυτού ενεργειακού σχεδίου και να φανερώσει τι ακριβώς σημαίνει για τις χώρες όπως η Ελλάδα και η Τουρκία που φιλοξενούν τους αγωγούς, αλλά και για τα γειτονικά κράτη, όπως η Βουλγαρία, που αναμένεται να επωφεληθούν από τη λειτουργία τους.

Οι βασικοί επιμελητές της έκδοσης είναι οι Δρ. Κώστας Ανδριοσόπουλος, Καθηγητής Χρηματοοικονομικών & Ενεργειακής Οικονομίας, ECSP Business School, Εκτελεστικός Διευθυντής, Energy Management Center (EMC), Αντιπρόεδρος ΔΕΠΑ, Πρόεδρος Επιτροπής Ενέργειας του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και η κα. Gulmira Rzayeva, Ερευνητική Συνεργάτης, Oxford Institute for Energy Studies, καθώς και Ιδρυτή και Διευθύνων Σύμβουλο, Eurasia Analytics.

Παράλληλα, το επιμέρους κεφάλαια του βιβλίου έχουν επιμεληθεί 8 ακόμα ειδικοί, με ιδιαίτερα εξειδικευμένες γνώσεις σε όλους τους τομείς του ενεργειακού κλάδου. Πιο συγκεκριμένα οι ειδικοί που βοήθησαν στη συγγραφή είναι οι Δρ. Simone Tagliapietra, Δρ. Θεόδωρος Τσακίρης, Nicolo Sartori, Plamen Dimitrov, Mehmet Öğütçü, John Roberts, Jörg Himmelreich και ο Δρ. Leo Drollas. Με τη συμβολή των ειδικών, το βιβλίο δεν στέκεται μονάχα στην οπτική των νέων αγωγών, αλλά αγγίζει και μια σειρά από άλλες ενεργειακές διαστάσεις, όπως η επίδραση του LNG και οι σχετικές επενδύσεις στις αγορές φυσικού αερίου, το γεωπολιτικό πλαίσιο στο οποίο λαμβάνουν χώρα οι εξελίξεις, το πως εντάσσεται ο Νότιος Διάδρομος στην ευρύτερη ενεργειακή στρατηγική της ΕΕ και των επιμέρους χωρών της περιοχής, η αλληλεπίδρασή του με άλλα σημαντικά ενεργειακά έργα όπως ο αγωγός IGB και οι εξορύξεις στην Αν. Μεσόγειο.

Επιπλέον, στο βιβλίο περιλαμβάνονται άφθονα πολύτιμα στοιχεία και δεδομένα που σχετίζονται με την παραγωγή, ζήτηση, κατανάλωση και προμήθεια φυσικού αερίου στην κάθε αγορά, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει ο αναγνώστης την πληρέστερη δυνατή εικόνα για τις εξελίξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νότιος Διάδρομος αποτελείται από τον αγωγό ΤΑΝΑΡ και ΤΑΡ που από κοινού έχουν σχεδιαστεί να μεταφέρουν 16 δις. κ.μ. από το κοίτασμα Shah Deniz του Αζερμπαϊτζάν προς την Ιταλία διαμέσου της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Αλβανίας (6 δις. κ.μ. προς Τουρκία και 10 δις. κ.μ. προς Ελλάδα-Αλβανία-Ιταλία). Στην παρούσα φάση ο αγωγός ΤΑΝΑΡ έχει πλέον ολοκληρωθεί, ενώ ο ΤΑΡ βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή του που τοποθετείται κοντά στα τέλη του 2020.

Το βιβλίο αποτελεί μια έκδοση του Energy Management Center (EMC) και του ESCP Business School ενώ ευγενικός χορηγός της έκδοσης είναι η ΒΡ Azerbaijan. Η επίσημη έκδοση του βιβλίου είναι διαθέσιμη δωρεάν και μπορείτε να την κατεβάσετε από την ιστοσελίδα του Energy Management Center (EMC) https://www.energymanagementcentre.eu/.