ην επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε 34 πόλεις της χώρας, στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας προβλέπει το εγκεκριμένο από τη ΡΑΕ πρόγραμμα ανάπτυξης 2011 – 2025 της ΔΕΔΑ, συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ.

Fronius
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα έχουν κατασκευαστεί συνολικά 1.860 χιλιόμετρα δικτύου διανομής φυσικού αερίου και θα γίνουν τουλάχιστον 68.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών). Με βάση το ενδιαφέρον που δείχνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις πόλεις όπου ήδη γίνονται επεκτάσεις δικτύων, οι συνδέσεις εκτιμάται από τη διοίκηση της εταιρείας ότι θα κινηθούν μεταξύ 80.000 – 100.000, με απώτερο στόχο να φτάσουν τις 170.000 μέχρι το 2036, οπότε οι επενδύσεις θα επεκταθούν στο μισό δισ. ευρώ. Το δίκτυο διανομής της ΔΕΔΑ θα αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες εναλλακτικής τροφοδοσίας –μέσω του δικτύου του ΔΕΣΦΑ, μέσω της δημιουργίας εξόδων του TAP και μέσω της μεταφοράς συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) ή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)– προκειμένου το φυσικό αέριο να φτάσει ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα ανάπτυξης της ΔΕΔΑ, οι πόλεις που θα τροφοδοτηθούν με την τεχνολογία CNG –θα μεταφέρεται οδικώς μέσω φορτηγών από συμπιεστή που βρίσκεται σε έξοδο του δικτύου διανομής της ΔΕΔΑ ή άλλου διαχειριστή ή του συστήματος μεταφοράς– είναι η Ορεστιάδα, η Βέροια, τα Γιαννιτσά η Αμφισσα και το Καρπενήσι.

Η Ορεστιάδα θα τροφοδοτηθεί αρχικώς με CNG, αλλά απώτερος στόχος είναι η διασύνδεσή της με τον νέο αγωγό φυσικού αερίου που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί κατά μήκος του κάθετου άξονα του Εβρου. Ο αγωγός αυτός θα εκτείνεται από την περιοχή των Κήπων μέχρι την Ορεστιάδα, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο το Σουφλί και το Διδυμότειχο. Οι συζητήσεις για την κατασκευή του νέου αυτού αγωγού βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Η ΔΕΔΑ έχει ήδη ξεκινήσει την εκπόνηση των απαραίτητων προκαταρκτικών μελετών, ενώ παράλληλα αναζητούνται πόροι για την επιχορήγηση του έργου. Η Βέροια και τα Γιαννιτσά θα τροφοδοτηθούν αρχικώς με CNG, ενώ συζητείται η διασύνδεσή τους μελλοντικά με το δίκτυο διανομής που θα κατασκευαστεί στην Αλεξάνδρεια.

Ο προγραμματισμός της ΔΕΔΑ περιλαμβάνει επίσης τροφοδότηση με LNG –που θα μεταφέρεται οδικώς μέσω φορτηγών από τον σταθμό εκφόρτωσης (truck loading) στη Ρεβυθούσα– της Πάτρας, του Αγρινίου και του Πύργου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και των Ιωαννίνων, της Αρτας, της Πρέβεζας και της Ηγουμενίτσας στην Περιφέρεια Ηπείρου. H τροφοδοσία πόλεων με LNG είναι ένα πρωτοποριακό εγχείρημα το οποίο η ΔΕΔΑ υλοποιεί σε στενή συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ, που διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία σε θέματα LNG, καθώς και με ιταλικό όμιλο με μεγάλη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα, διασφαλίζοντας το υψηλότερο επίπεδο αξιοπιστίας και ασφάλειας του έργου.

Χρύσα Λιάγγου

kathimerini.gr